Tegyünk a vashiány ellen

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Ki gondolná, hogy a vashiány a lakosság közel harminc százalékát, azaz kétmilliárd embert érint a világon? Nők körében sokkal gyakoribb, mint a férfiaknál, éppen ezért nem árt tudnunk, hogyan előzhetjük meg, és mit tehetünk a vashiány ellen. A vas szervezetünk számára nélkülözhetetlen elem, hiánya nagyon sok problémához vezethet, tehát nem árt odafigyelnünk a vashiányos állapot megelőzésére, illetve kezelésére.


Melyek a vashiány tünetei?
A vas normális körülmények között elegendő mennyiségben van jelen a hemoglobinban, ami a vörösvérsejtek fontos alkotóeleme: ez szállítja ugyanis az oxigént a sejtekhez. Ha a szervezetünk nem jut elegendő vashoz, előbb utóbb nagyobb problémák is kialakulhatnak és vérszegénység is előfordulhat. Szervezetünk naponta 1-2 mg vasat veszít, amit megfelelő táplálkozással könnyedén pótolni tudunk. A probléma akkor áll elő, amikor a helyes táplálkozás már nem elég a vas szinten tartásához.

Mik a tünetek? Ha a vörösvérsejtek nem szállítanak elegendő oxigént a sejtekbe, romlik testünk erőnléte, gyengül az immunrendszerünk, fáradtnak érezzük magunkat. Gyakori tünet a sápadtság, a szédülés, a töredezett köröm és haj, a fejfájás, a hajhullás, valamint a szellemi teljesítőképesség csökkenése is. A vashiányban szenvedők úgy érzik, semmihez nincs erejük és bármennyit is alszanak éjszaka, reggel úgy kelnek fel, mint akin átment egy úthenger.

Normál körülmények között a szervezetben nem áll elő vashiány. Ha viszont túl sok vért vesztünk vagy nem helyesen táplálkozunk, felborul az egyensúly, és könnyen vashiányos állapot léphet fel. A hiányállapotot emellett emésztő szervrendszeri vagy daganatos betegségek is okozhatják, de terhesség, intenzív sport, menstruáció és vegetáriánus táplálkozás esetén is könnyen kialakulhat.

Mi a megoldás?
Mielőtt gyógyszerhez nyúlnánk, próbáljunk meg természetes úton, azaz étkezéssel vasat juttatni a szervezetbe. Együnk minél több állati eredetű táplálékot, májat vagy tonhalat, de a spenótban, a mandulában, a tökmagban, a vörösborban és a lencsében is sok vasat találunk. Nem árt szervezetünket vitaminokkal is felélénkíteni: a C- és B-vitaminok segítik a vas felszívódását. Együnk sok paprikát, burgonyát, kelbimbót, igyunk gyümölcsleveket. Súlyos vashiányos állapot esetén jobb, ha orvos segítségét kérjük. Ha ugyanis a szervezet vastartalékai kimerülnek, súlyos esetben akár ödéma vagy szívelégtelenség is kialakulhat.

Kiket fenyeget a vashiányos állapot? Bárkinél előfordulhat, de sokkal gyakoribb a várandós vagy szoptató kismamáknál, kisgyerekeknél, időseknél, krónikus betegeknél, vegetáriánusoknál, valamint sportolóknál. Egy egyszerű vérvételből könnyen megtudhatjuk, szervezetünk elegendő vashoz jut-e – ezt a szintet nem árt rendszeresen ellenőriztetni.

A cikk forrása: natursziget.com

Pótolja napi vitamin, ásványianyag és nyomelemszükségletét Jó Közérzet Vitamin® termékek napi rendszeres fogyasztásával!

Publikálva: 2011. október 25.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár